상업적으로 1920 년대와 1930 년대에 감귤 왁싱 시작으로 시작하였다.
과일의 수분을 보존하고, 부패방지, 모양, 신선도를 유지하기 위해 추가로 사용한다.
이 과정은 농약을 보존하기도 한다.
천연 왁스는 일반적으로 세척 하면 먼저 제거되지만,
석유 기반의 인공왁스는 제거가 어렵다.
유기농 과일은 적은 농약과 왁스를 포함하나 비싸다.
비싼 오가닉과일을 사지못하면, 식초를 사용하여 왁스를 제거할 수 있다.
과일의 천연 왁스는 건강에 부정적인 영향을 미치는 것으로 알려져 있지 않다.
인공왁스를 피하려면,
직접 사과를 길러먹거나,
구입시, 오가닉 또는 라벨을 확인하고 비왁스칠(unwaxed )사과를 구입할 수 있다.
왁싱 종류는 저장용 왁스, 포장용(즉시 판매용), 광택 왁스 등이고,
국가에 따라 왁스 사용기준이 다르나,
천연 왁스소재는 사탕 수수 , 카나 우바 , 셸락 또는 수지sugar-cane, carnauba, shellac, or resin
석유계 왁스는 요즘은 수성유액을 도포한다.
혼합 파라핀 왁스는 오이, 순무, 그린 토마토 등 야채에 사용한다.
왁싱과일은 산소 장애, 혐기성 호흡을 가져올수 있다.
품질을 위장한 왁스 칠 과일은 아삭한 질감이 결여된다.
사과에 인공 왁스 코팅이 되었는지 알 수있는 방법
나무에서 사과를 따, 손으로 문질러 보아, 하얀 분말이 나오면 표면에 부착된 천연 왁스이다.
약간 긁어보아, 매우 얇은 층의 밀랍이 보이면 이것은 인공왁스를 첨가한 것이다.
사과 열매가 매우 광택이 나고 반짝반짝 윤이 난다면 그것은 의심해야한다.
왁스 칠 제거법.
세척하기 전에 종이타월을 이용해, 과일을 식초 ( 아세트산 )로 닦는다.
미지근한 물을 사용해 세척하면, 표면에 붙은 먼지와 화학 물질의 잔류물을 제거한다.
세제는 사용 하지 않는 것이 좋다.
다른 확실한 방법은 전체 껍질 을 제거하는 것이나,
과일껍질이 주는 짜릿함과 시원함의 느낌은 덜하다.
과일에 사용하는 왁스는 식용으로 안전하다고 하지만,
석유계 왁스가 사용되지 않도록 엄격한 조치를 해야하고,
생산자는 과일에 추가 왁스 코팅시, 라벨에 표시 해야한다.
왁스 종류
동물성 왁스 : 꿀벌 왁스, 경납 왁스, 셸락왁스 와 중국 곤충 왁스
식물성 왁스 : 카르 나우 바 왁스 , 칸 데릴라 왁스, . 사탕 수수 왁스 . 팜 왁스, 에스 파르 왁스
광물 및 합성 왁스 : 지랍 및 몬탄 왁스,
왁스 과일 종류 : 사과 아보카도 , 레몬 , 포도, 바나나, 오이, 토마토, 참외 , 오렌지, 라임 , 열대 과일, 복숭아
both natural waxes (sugar-cane, carnauba, shellac, or resin)
or petroleum-based waxes (usually proprietary formulae)are used.
Wax may be applied in a volatile petroleum-based solvent but is now more commonly applied via a water-based emulsion.
Blended paraffin waxes applied as an oil or paste are often used on vegetables.
Waxing apples can have some negative effects on the apple fruit. One of the effect is anaerobic respiration that can occur in the fruits since the wax may act as oxygen barrier.
The wax can be used to disguise the quality of apples. Waxed apples may look glossy, sleek, shiny, firm and appealing , but they could be soggy and lacking the desirable crispy texture.
Ways to know if apple is coated with wax
Normally if you pick an apple from a tree and rub it with your hands, it leaves whitish kind of powder on your palms. This is the natural wax on the surface. Similarly waxed apples if scratched slightly it is possible to notice a very thin layer peeling off. Most likely this is added wax.
If an apple fruit looks very glossy and shiny it should be a suspect.
Ways to minimise likely-hood of buying waxed apples
The natural waxes applied on apples are not known to have any negative effect on health. However, for some personal reasons you may feel it is good to eat unwaxed apples. I would suggest simple ways to reduce the chances of buying waxed apples.
1.Grow your own (and after harvesting do not wax them).
2.Buy apple fruits from markets in locality where apples are grown. There are high chances that the farmers have not waxed their fruits after harvesting.
3.Buy the dull apples. However, this is not a guarantee that they are not waxed.
Ways of cleaning waxed apples
Obviously, it is a good practice to clean apples before eating. I would suggest cleaning with lukewarm water. Just clean them thoroughly to remove any surface wax. This would also help remove any dirt and chemical residues on the surface.
It is not advisable to use detergents even food grade types on porous fruits like apples.
Vinegar (acetic acid) can also do. Use a paper towel with a bit of vinegar to wipe the fruit before washing. Using vinegar wipes away the wax.
The other obvious way to ensure you do not consume the wax on the surface of apples is to remove the entire peel . This can be done by using either a fruit peeler or a knife. This comes at a cost since many people like the tartness and crispiness of the peel.
Waxes used on apples are at the moment considered as safe for human consumption. However, governments are supposed to enforce strict measures to ensure some petroleum-based waxes are not used. The producers are also required to indicate on the label if additional wax has been used to coat the fruit.
To be on the safe side as a consumer, thoroughly clean the apple fruit before enjoying the tartness and crispiness of the apple.
Glossary
Animal waxes: Bees wax, Spermaceti wax, Shellac wax and Chinese insect wax
Vegetable Waxes: Carnauba wax, Candelilla wax,. Sugarcane wax,. Palm wax, Esparto wax
Mineral and synthetic waxes: Ozocerite and Montan wax,
Other Fruits that maybe waxed: Avocadoes, Lemons, Grapes, Bananas, Cucumbers, Tomatoes, Melons,Oranges, Lime, Passion fruits and Peaches
미국 공인 영양컨설턴트 황유진의 건강 요리 신간 설탕 말고 효소
10% 할인받는 곳으로 지금 바로 사러가기/ 교보문고 지마켓, 알라딘
먹는 이유가 분명한 유진의 179개 파워 레시피
오가닉 식탁 전세계 온라인 즉시 구매처는 G- MARKET
월간 여성 잡지 퀸(Queen), 오가닉 라이프- 메뉴 컬럼 연재중(2012~ 현재).
미국서 인기, 오가닉식탁 공식 페이스북
좋아요 페이지 Yujin's Organic Food & Life 로 여러분을 초대 합니다.
'Y's Kitchen Dictionary' 카테고리의 다른 글
알프레도 소스와 레시피(Alfredo Sauce & Recipe) (1) | 2014.03.09 |
---|---|
죽염(Bamboo salt ) (1) | 2014.02.24 |
메이플 시럽(Maple syrup) (0) | 2014.02.09 |
Enzymes(효소) (0) | 2014.02.09 |