피쉬 앤 칩스(Fish and chips)는 반죽을 입혀
튀김을 한 생선과 감자칩을 일컫는 요리이름이다.
미국의 한 패스트 푸드 레스토랑에서 제공되는 피쉬엔 칩스
사진 by Yujin
미국에선 경기장의 테크아웃 요리 혹은 패스트 푸드로 통하는데,
의외로 이 요리의 원조는 미국이 아니라 영국(Norfolk, England)이다.
피쉬엔 칩스 1호점
사진 출처/ The History of Traditional English Fish and Chips
19 세기 후반, 북해에서 트롤 어업의 급속한 발전의 결과로 생긴
영국의 노동자 계급의 주식이었고,
1860 년, 영국의 조셉 마린(Joseph Malin)에 의해
영국, 런던에 Fish & Chips 1호점이 생겨났다.
오리지널 피쉬 앤 칩스는 신문에 싸서 판매되었으나,
유럽 연합 (EU) 지침으로 중단되었다.
미국의 한 도시에 새로 오픈한 피쉬 엔 칩스 전문 패스트 푸드점의 메뉴판
사진 by Yujin
피쉬엔 칩스 요리는 이제 전세계의 요리가 되었는데,
덴마크에서는 빵 가루 입힌 생선튀김에
감자칩과 레몬 슬라이스가 사이드오 나오는데,
패스트 푸드가 아닌 일반 레스토랑에서만 판매한다.
피쉬엔 칩스에 쓰이는 생선 종류는
나라별로 다양한데, 주로 흰살생선을 사용한다;
영국과 아일랜드 (대구, 명태, 가자미),
미국 (대구, 넙치, 틸라피아, 연어, 메기),
호주 (대구), 뉴질랜드 (도미),
캐나다 (연어, 대구)등 이다.
원래 전통적인 피쉬엔 칩스에 사용된 기름은 돼지 기름이었고,
스모크 포인트(smoke point= 연기 발화점)가 높은
땅콩 기름과 같은 식물성 오일을 쓰는게 현재는 우세적이다.
미국의 한 도시, 주택가 인접한 곳에 새로 오픈한
피쉬 엔 칩스 전문 패스트 푸드점의 외부.
사진 by Yujin
피쉬엔 칩스 튀김에 쓰는 반죽은
영국과 아일랜드에서는
물과 밀가루에 약간의 베이킹 소다와 식초를 추가하거나,
물대신 맥주나 우유를 쓰기도 하는데,
밀가루: 맥주(우유) 비율은 2: 3 비율이다.
완두콩 소스가 곁들여져 나오는 영국의 피쉬엔 칩스
사진 출처/ The History of Traditional English Fish and Chips
피쉬엔 칩스에 곁들이는 소스는
원래는 소금과 식초( (맥아 식초, 양파 피클 양파에 사용되는 식초)였다.
잉글랜드에서는 완두콩을 으깨어 만든 소스가 사이드로 곁들여 지는데,
3가지 피클종류 즉,
오이(거킨, gherkins= 오이절임), 양파, 계란 피클등이 들어간 소스이다.
카레 소스, 완두콩소스를
감자칩 위에 부어 먹는다.
생선없이 인기있는 감자칩은 생선맛 반죽을 입힌
노릇하게 튀긴 것이다.
캐나다에서는 레몬 웨지와 타르타르 소스가 제공된다.
자료 참조/ 영어백과 사전
번역 by 오가닉 식탁 저자, CNC 황유진
번역자료에 쓰인 영어 원문:
Fish and chips became a stock meal among the working classes
in England as a consequence of the rapid development of trawl fishing in the North Sea,
during the second half of the 19th century,
In 1860, the first fish and chip shop was opened in London by Joseph Malin.
Fish and chips in Norfolk, England
British fish and chips were originally served in a wrapping of old newspapers,
but this practice largely ceased as a result of a European Union directives,
with plain paper, cardboard or plastic being used instead.
United States;
the dish is most commonly sold as "fish and chips.
Denmark;
Typical Danish fish, breaded and fried, and served alongside a remoulade,
a slice of lemon, and chips on the side.
It is normally served in restaurants, not as fast food.
Oil:
Traditional frying uses beef dripping or lard;
vegetable oils, such as peanut oil (used because of its relatively high smoke point) now predominate.
Batter:
In Britain and Ireland(a simple water and flour batter, adding a little baking soda and
a little vinegar to create lightness, as they create bubbles in the batter).
Other recipes (beer or milk batter);
A simple beer batter might consist of a 2:3 ratio of flour to beer by volume.
Fish:
Britain and Ireland(cod and haddock,
other white fish, such as pollock or coley,
plaice, skate, and ray and huss or rock salmon)
Australia(reef cod and rock cod).
New Zealand(snapper or gurnard).
United States(cod, halibut, flounder, tilapia, haddock,Salmon, catfish)
Canada(salmon, cod served with a lemon wedge and tartar sauce).
Sauce:
United Kingdom and Ireland(salt and vinegar is traditionally
sprinkled over fish and chips).
(malt vinegar, onion vinegar (used for pickling onions)) or the cheaper non-brewed condiment.
In England a portion of mushy peas is a popular side dish
as are a range of pickles that typically include gherkins, onions and eggs.
In table-service restaurants and pubs(served with a slice of lemon for squeezing over the fish
and without any sauces or condiments, with salt, vinegar and sauces).
Ireland, Wales and England
( side-sauces such as curry sauce, gravy or mushy peas);
The sauces are usually poured over the chips.
The very popular potato scallop or potato cake consists of slices of
potato dipped in fish batter and deep fried until golden brown.
These are often accompanied for dipping by the warm sauces.
Fish and chips
From Wikipedia
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