스프링 롤(Spring roll)
중국요리=딤섬계열, 춘권(春卷).
스프링 롤이란 뜻은 중국어의 춘권(春卷= 봄말이)에서 온말로
다양한 형태의 동아시아와 동남아시아 전채요리이다.
스프링롤은 튀김을 한것과 안한 버젼으로 나뉘는데,
튀긴 스프링 롤은 작고 바삭하며,
겉을 얇은 피(스킨)로 완전하게 돌돌 말아 튀김이나 팬 프라이를 한다.
튀김을 하지않은 스프링 롤은 더 크고
말이를하기 전에 속재료를 익혀서 사용한다.
스프링롤은 감싸는 랩 재료, 조리 방법, 이름이
지역과 문화에 따라 상당히 다양하다;
중국의 스프링 롤은 실린더 모양의 얇은 페스츄리빵안에
양배추 등 야채를 넣어 만든 채소말이로
주로 '봄 축제(Spring Festival)'에 많이 먹는다.
대만 스프링 롤은 튀김을 하지않은 스프링롤로
전통적으로, '차가운 음식의 날 축제(Cold Food Day festival)' 기간 동안 먹는다.
북대만 스타일의 스프링 롤은 가벼운 간장소스 토핑을 하고.
남대만에서는 재료를 데치거나 삶고, 말기전에 설탕이나 땅콩 가루를 추가한다.
홍콩 스타일의 스프링 롤은 디핑소스와 함께 제공되는데,
딤섬종류의 튀김 요리를 말한다.
다진 돼지 고기,당근, 숙주에 우스터셔 소스와 유사한 소스가 곁들여진다.
땅콩소스와 베트남 라이스페퍼 스프링 롤(사진 from 영어백과 사전)
베트남 스프링 롤은 중국 스프링 롤과 다른데,
다진 고기나 해산물, 버섯, 당근이 들어가고,
쌀페퍼(말이용 스킨)가 사용된다.
디핑 소스는 칠리, 해선 장(hoisin sauce), 땅콩 버터와 설탕이 포함된다.
미국의 워싱턴주 한 전통 베트남 레스토랑에서 주문한 스프링롤. 양상치와 쌀국수로 채우고, 삶은 새우와 당근으로 컬러의 포인트를 준 매우 심플한 스프링롤.
한국 가정집의 응용 스프링롤. 깻잎, 닭고기와 채소로 속을 채운 것.
(2015년 한국방문때 저자의 언니집에서 만든 파티메뉴).
각 나라마다 스프링롤을 부르는 이름도 다른데,
필리핀 = Lumpia(룸피아)
한국 = 춘권
호주 = Chiko Roll(치코 롤)
네덜란드와 벨기에 = loempia(로엠피아)
프랑스어 = 로울로 (Rouleau) 드 프란. 등등.
에그롤= 계란말이(Egg roll)
에그롤은 얇은 밀가루 반죽에 잘 말아서 튀긴 음식을
일컫는 영어권 국가에서 쓰는 음식용어로
아시아의 스프링 롤과 유사한 개념의 미국식 중국 전채 요리이다.
속을 채워 튀김한 미국 스타일 에그롤
An American-style egg roll and its filling
사진, 요리 by Yujin Hwang 2016
에그 롤은 보통 양배추, 당근, 숙주등의 야채와
돼지 고기, 새우, 또는 닭고기로 속을 채워 튀김을 한다.
영국과 호주 스타일 에그롤
이글은 10년간 미국 현지 음식생활(각 나라별 전통 레스토랑 방문) 및 요리 실험 경험으로 얻은 지식과 영어백과 사전의 자료로 작성되었습니다.
번역 by 오가닉 식탁 저자, CNC 황유진.
아래는 번역에 사용된 원문/
From en.wikipedia.org
Chinese dish.
For the similar Chinese dish, Egg roll.
Type=Dim sum=春卷
Spring rolls with peanut sauce
Spring rolls are a large variety of filled, rolled appetizers or dim sum found in East Asian and Southeast Asian cuisine.
The name is a literal translation of the Chinese chūn juǎn (春卷 'spring roll').
The kind of wrapper, fillings, and cooking technique used, as well as the name, vary considerably within this large area, depending on the region's culture.
In Chinese cuisine, spring rolls are savoury rolls with cabbage
and other vegetable fillings inside a wrapped cylinder shaped thin pastry.
They are usually eaten during the Spring Festival in mainland China, hence the name.
Fried spring rolls are generally small and crisp. They can be sweet or savory; the latter are typically prepared with vegetables.
This version is fully wrapped before being pan-fried or deep-fried.
Non-fried spring rolls are typically bigger and more savory.
In contrast, non-fried spring rolls typically fill the wrapping with pre-cooked ingredients.
The most commonly eaten style of non-fried Taiwanese spring rolls.
Traditionally, non-fried spring rolls are a festive food eaten during the Cold Food Day festival and the Tomb Sweeping Day festival in spring to remember and pay respect to ancestors.
The northern-Taiwanese style spring roll is usually lightly topped with or accompanied by a soy sauce. In southern Taiwan, the ingredients are generally boiled or blanched in plain water.
Sometimes sugar is added along with the peanut powder before all the ingredients are wrapped.
Hong Kong style spring rolls served with dipping sauce.
Spring roll is a fried dish usually available as a dim sum. It typically contains minced pork, shredded carrot, bean sprouts and other vegetables served with a sauce similar to Worcestershire sauce.
A Vietnamese spring roll is different from a Chinese spring roll,
contains ground or chopped meats/seafood, mushrooms and shredded carrots.
Rice papers are always used as the wrappers in Vietnam.
A typical dipping sauce includes chili, hoisin sauce, peanut butter and sugar.
Philippines =Lumpia
South Korea=chungwon (춘권).
Australia=Chiko Roll
Netherlands and Belgium= loempia,
The German name =Frühlingsrolle
French =Rouleau de printemps.
From en.wikipedia.org
Chinese-American dish.
For the similar Chinese dish, spring roll.
For the traditional Easter activity, egg rolling.
For the Japanese dish, tamagoyaki.
Egg roll
Chinese 蛋卷=meaning egg roll
Egg roll is a term used for many different foods around the world.
The term egg roll is commonly used in English speaking countries to refer to variations of fried foods involving filling wrapped in flat bread.
In American Chinese cuisine, an egg roll is a savory dish typically served as an appetizer similar in concept to what is commonly known as Spring roll in Asia.
(made with flour dough wrap instead and deep fried or baked resulting in a crispy product.)
Egg rolls are usually stuffed with pork, shrimp, or chicken, adding cabbage, carrots, bean sprouts and other vegetables, and then deep fried.
This variety of the egg roll is very common and popular, across even regional varieties of American Chinese food.
In Britain and Australia, an "egg roll" can also refer to a fried egg in a bread roll (sometimes with bacon).
The terms "pancake roll", "mini spring roll" or "spring roll" are often used by Chinese restaurants in the UK and Australia to describe what is called an "egg roll" in the United States.
In France, a similar hors d'œuvre is called a "nem" from the northern Vietnamese "nem" or "nem rán", and it is made from rice paper rolls that are then fried.
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