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Y's Kitchen Dictionary/Herbs&Spices(허브, 양념)

후머스/ Hummus/ 병아리콩 퓨레 딥

후머스의 원산지는 이집트, 레반트이고,

병아리 콩과 타히니(참깨 푸레)가 주성분으로 

올리브 오일, 레몬 주스, 소금, 마늘과 으깬 딥이나 퓨레요리이다.

현재는, 터키 등 중동, 모로코 등 북부 아프리카 등 전세계의 요리가 되었다. 



미국 워싱턴 주 코스코 수퍼마켓 한 코너에 진열된 후머스 제품. 2014년 8월.


후 머스는 "병아리"를 의미하는 아랍어 단어로 아랍에서는 병아리콩과 참깨퓨레라고 한다.

"Hummus"는 미국 영어, "houmous는"영국 영어, 

다른나라  철자는  hummous, hommos, humos, hommus와 hoummos...등등.


후머스는 고대 음식 살라딘과 같은 유명한 역사적 요리와 관련짓는데,

실제로, 기본 재료인 - 병아리 콩, 참깨, 레몬, 마늘등이 당시 수천년 동안에 사용되었다.


후 머스와 비슷한 요리로 알려진 최초의 조리법은

13 세기에 카이로에 발표 된 요리 책으로

퓌레로 만든 병아리 콩과 타 히니를 기반으로, 식초 (레몬아님)와 , 많은 향신료, 허브, 견과류가 들어가나

마늘을 포함하지 않았다.


영양가는 100g 당 (3.5 온스) 

166 킬로 칼로리

탄수화물 14.3 

지방 9.6 

단백질 7.9 

출처 : USDA 영양소 데이터베이스 


후머스는 철분과 비타민 C가 높고, 엽산과 비타민 B6가 들어 있다.

단백질과 식이 섬유의 좋은 소스이자, 참깨는 아미노산 메티오닌의 우수한 소스이다.

후 머스는 채식위주의 다이어트에 유용한데,

에를들면 빵을 먹을 때 완전한 단백질을 제공한다.


유진의 홈메이드 딥; 

후머스/ Hummus/ 병아리콩 퓨레 딥



후 머스는 피타 빵등과 같이 딥으로 혹은,

다진 토마토, 오이, 고수잎, 파슬리, 캐러멜 양파 볶음, 버섯, 삶은 병아리 콩, 

올리브 오일, 삶은 계란, 파프리카, 올리브, 피클과 잣과 장삭하여 서빙된다. 

중동 밖 지방에서는 옥수수 칩이나 크래커와 함께 제공되기도 한다.


시리아와 레바논, 이스라엘, 팔레스타인과 요르단의 인기 요리이며,

팔레스타인 지역에서, 후 머스는 올리브 오일, 민트 잎, 파프리카, 파슬리 또는 커민을 넣어 만든다.


미국에서 후 머스는 레바논 내전 (1975에서 1990 사이) 후 

남부 캘리포니아로 이민온 레바논인 레스토랑에서 인기가 시작되었고,

그후 중동을 방문하고 돌아온 유대인들에 의해 미국에서 대중화되었다.

머스는 2009 년 초 17 %로 소비가 상승했다.

2009 년 11 월, 이스라엘 스트라우스 그룹의 식품 제조 업체의 사장 겸 CEO는 

미국과 공동 소유한 사브라 디핑 회사의 후머스 시장점유율은 

세계에서 가장 큰 후머스 딥 제조를 만들게 되었다고 했다.


2008 년 10 월, 레바논 생산업자 협회는 유럽 연합 (EU)에 후머스를 고유 레바논 음식으로 

보호 상태를 요청하는 청원을 내고, 레바논은 1959 년에 최초의 후 머스 요리를 수출했으며,

"이스라엘은 여러 레바논의 제품을 강탈했다"고 말했다. 


한 음식 평론가는

 "해외에서 이스라엘 후머스의 특정 브랜드의 성공은 레바론의 분노를 초래할수도 ..." 라고 했고,


이스라엘 언론인은 

후머스에 저작권 주장을 만들려고 노력하는 것은 빵이나 와인에 대한 권리에 대한 주장과 같다 "고 말했다. 


2010 년 5 월, 세계에서 후 가장 큰 후머스의 요리가 기네스 북에 오랐는데, 레바논 지역의 것이었다.

현지 언론에 따르면,  삶은 병아리 완두콩 8 톤 포함 

 타히니 2 톤, 레몬 주스 2 톤, 올리브 오일 70 kg 이 들어갔다고.


PS.

"이스라엘과 국경을 맞대고 있는 아랍 국가는 이집트, 요르단, 시리아, 레바논 등 4개국입니다. 

이들 모두 이스라엘과 과거에 전쟁을 치렀으며, 원칙적으로 팔레스타인을 국가로 인정하고 있습니다. 

하지만 이집트와 요르단이 이스라엘과 평화 조약을 맺고 있는 반면, 

시리아와 레바논은 이스라엘과의 사이가 훨씬 좋지 않습니다"

인용 참조글/ (http://newspeppermint.com/2014/07/28/israel_palestine-7/)


유진의 의견/ 중동지역에서는 종교 싸움뿐아니라 음식주인 싸움까지도? 



Hummus

From Wikipedia, the free encyclopedia


Hummus

Place of origin

Egypt, Levant

Serving temperature

room temperature or warm

Main ingredients

Chickpeas, tahini


Hummus (Arabic: حُمُّص‎) is a Levantine food dip or spread made from cooked, 

mashed chickpeas blended with tahini, olive oil, lemon juice, salt and garlic. 

Today, it is popular throughout the Middle East (including Turkey), 

North Africa (including Morocco), and in Middle Eastern cuisine around the globe.


Etymology

Hummus is an Arabic word (حمّص ḥummuṣ) meaning "chickpeas,"

"Hummus" is the standard spelling in American English, while "houmous" is common in British English. 

Among other spellings are hummous, hommos, humos, hommus and hoummos.


History

Many cuisine-related sources describe hummus as an ancient food,

or connect it to famous historical figures such as Saladin.

Indeed, its basic ingredients—chickpeas, sesame, lemon, and garlic—

have been eaten in the region for millennia.


The earliest known recipes for a dish similar to hummus bi tahina are recorded in cookbooks published in Cairo in the 13th century.

it is based on puréed chickpeas and tahini, and acidulated with vinegar (though not lemon),

 but it also contains many spices, herbs, and nuts, and no garlic.


Nutritional value per 100 g (3.5 oz)

Energe 695 kJ (166 kcal)

Carbohydrates14.3

Fat9.6

Protein7.9

Units μg = micrograms • mg = milligrams

IU = International units

Percentages are roughly approximated using US recommendations for adults.

Source: USDA Nutrient Database


Hummus is high in iron and vitamin C and 

also has significant amounts of folate and vitamin B6.

The chickpeas are a good source of protein and dietary fiber; 

the tahini consists mostly of sesame seeds, 

which are an excellent source of the amino acid methionine, 

complementing the proteins in the chickpeas. 

Hummus is useful in vegetarian and vegan diets; 

like other combinations of grains and pulses,

it serves as a complete protein when eaten with bread.


Serving methods

As an appetizer and dip, hummus is scooped with flatbread, such as pita. 

Garnishes include chopped tomato, cucumber, coriander, parsley, 

caramelized onions, sautéed mushrooms, whole chickpeas, 

olive oil, hard-boiled eggs, paprika, sumac, ful, olives, pickles and pine nuts. 

Outside the Middle East, it is sometimes served with tortilla chips or crackers.


Syria and Lebanon

In Vegetarian Dishes from the Middle East, Arto der Haroutunian calls hummus, 


Hummus topped with ful and tehina

Hummus is a common part of everyday meals in Israel.


Palestine and Jordan

For Palestinians and Jordanians, hummus has long been a staple food, often served warm, with bread, for breakfast, lunch or dinner - usually on Friday mornings.

In Palestinian areas, hummus is usually garnished, with olive oil, "nana" mint leaves, paprika, parsley or cumin.


United States

Hummus became a popular staple in American restaurants with the Armenian immigration from Lebanon to 

Southern California and the East Coast after the Lebanese Civil War (1975-1990).

 It was further popularized in the United States by Jews returning from visits 

in Israel and by Israeli expatriates.

 In 2006, hummus was present in 12 percent of American households, rising to 17 percent by early 2009.

In November 2009, Gadi Lesin, President & CEO of the Israeli Strauss group food manufacturer said

 that market share of co-owned Sabra Dipping Company in the USA makes it the largest packaged 

hummus dip manufacturer in the world.


Controversy

In October 2008, the Association of Lebanese Industrialists petitioned to the Lebanese Ministry of Economy and Trade to request protected status from the European Commission for hummus as a uniquely Lebanese food, similar to the Protected Geographical Status rights held over regional food items by various European Union countries.

Fadi Abboud, president of the Lebanese Industrialists Association, 

stated that "Israelis have usurped several Lebanese and oriental products".

According to Abboud, Lebanon exported the first hummus dish in 1959.


As a response, food critic Janna Gur wrote: 

"The success of certain brands of Israeli hummus abroad may have been what brought about Abboud's anger", leading him to claim that Israel has been "stealing" their country's national dishes, like hummus...


Shooky Galili, an Israeli journalist specialising in food and who writes a blog dedicated to hummus,

said that "trying to make a copyright claim over hummus is like claiming for the rights to bread or wine. [...] 

Hummus is a centuries old Arab dish — nobody owns it, it belongs to the region".


As of late 2009, the Lebanese Industrialists Association was still "preparing documents and proof" to support its claim.


World record

In May 2010, the Guinness World Record for the largest dish of hummus in the world returned to Lebanon.

According to local media, the recipe included eight tons of boiled chick peas,

 two tons of tahini, two tons of lemon juice and 70 kg (154 lb) of olive oil.



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